Zavřít

Mám kamaráda a chci si s ním hrát, ale musíme se naučit jak spolu vyjít

Datum: 25. 01. 2017

Ahoj,

všem příznivcům našeho Jonášova spolku, z.s., našel jsem si kámoše Pavla, který je jako já a má taky staršího bráchu Petříka, já mám bráchu Filipa.

Náš známý Tomáš zorganizoval malé florbalové setkání a my byli pozváni. Nový kámoš se jmenuje Pavel a má úžasného asistenčního psa jménem Amor. Řeknu Vám, miluji psy, ale Amorek, tak to je mazel :)! Musel jsem jej pohladit a podrbat, můj táta to sice nezachytil na video, ale to vůbec nevadí, za 14 dní to napravíme. Je skvělý mít kámoše, který má psa jako pomocníka, je to hustý, jsou nerozlučná dvojka.

No a pak to začalo, dostali jsme hokejky a míčky a začal pokus se trefit a protože se já a Pavel hůře seznamujeme, autismus je potvora, nakonec nás ty pokusy se trefit do balónku hodně sblížily. Bráška od Pavla, Petřík nám pěkně přihrával a my s Pavlem se snažili mu dát góóóóóól. Pavel byl uhoněný, šel se tedy napít a můj trenér (rozumí se táta) s ním udělal rozhovor. Pavel byl fakt profík a o naší taktice dát gól Petříkovi, neřekl ani slovo, je to prostě kámoš do nepohody. Pak jsme na to opět vlítli, makali a běhali.  Maminky nám fandily a když jsme si je chtěli zkontrolovat,  zda skutečně na lavičkách sedí, ulevilo se nám. Potřebujeme vědět,  že naše mámy jsou s námi, jsou na svých místech. Ono to neustálé ujišťování a utvrzování, mě jednou zabije 🙂 . Holt tj. prostě PAS -porucha autistického spektra. Koukám, koukám teta Marta tam je, ale mami Silvie chybí! Rozhlédnu se o kus dál a co nevidím, maminka podlehla kouzlu asistenčního psa Amorka.

Sportovní odpoledne proběhlo moc dobře, mohli jsme si nacvičit spolupráci, já střílím,kamarád Pavel  běží pro balón a křičí gól a tak znovu a znovu a stále dokola. Pak se vystřídáme a pokračujeme dokud nepadnem žízni, únavou :). Společné zážitky – fotky ze sportovního dne v tělocvičně na ZŠ Rovniny si nalepím do zážitkového deníčku. Moc mi pomáhá se vyjadřovat a posunout funkční porozumění, to nám autíčkům moc nejde.Musíme pomalinku se praktickým věcem učit.

Buďte vůči nám dětem s handicapem tolerantní a trpěliví 🙂 . Váš Jony 🙂 .

Videa:

Fotografie: